Hobbyfokker van kleurmuizen en dwerghamsters

De zwarte russische dwerghamster voor erkenning

Gepubliceerd op 26 september 2018 om 07:35

Voor de keuring zijn er de "erkende" kleuren en de niet erkende kleuren. In het geval van de russische dwerghamster zijn enkel wildkleur, blauw wildkleur en parel erkend. Natuurlijk kan je ook niet erkende kleuren insturen op een tentoonstelling, maar vaak beland je dan in een aparte klasse waar verder niet veel eer mee te behalen valt..

Samen met een paar andere fokkers gaan we proberen om de zwarte russische dwerghamster voor erkenning te brengen. De plannen zijn gemaakt en we zetten voorzichtig de eerste stappen op weg naar de erkenning.

Om te beginnen heb je een beeld voor ogen hoe de ideale zwarte rus eruit zou moeten zien.. Uiteraard zijn type, bouw, etc hetzelfde als bij de wildkleur. Wat tekening betreft willen we een zwarte hamster met zo min mogelijk wit. De oortjes en voetjes zullen altijd wit blijven. De buikvlek willen we er uit fokken en zal dus ongewenst zijn, dan blijft de keelvlek over.. Wit bij de keel is er waarschijnlijk nooit helemaal uit te fokken, dus proberen we toe te werken naar zo min mogelijk wit bij de keel. Dit willen we in elk geval terug brengen naar een zo klein mogelijk wit befje..

Daarna volgt het fokken van de zwarte rus. Er worden fokdieren geselecteerd waarmee we proberen zo dicht mogelijk bij ons beeld van de ideale rus proberen te fokken. Natuurlijk kan je gewoon enkel zwart gaan fokken en hopen dat er wat goede dieren uit gaan komen, maar vaak loont het om ook wildkleuren in te kruisen om type en bouw te behouden. In ons geval is de grootste uitdaging het eruit fokken van de buivlek.

Toevallig had ik uit een koppel wildkleur x russisch blauw een aantal mooie (te) donkere wildkleuren met minimale buikvlekjes. Dat ze te donker zijn voor wildkleur is zelfs een pluspunt, omdat we naar zwart toe willen. Omdat de vader russisch blauw is zijn ze ook allemaal drager voor zwart, dus met een beetje geluk komen er ook meteen enkele zwarte jongen uit. Ik heb uit dit nest één koppel wildkleurtjes gehouden en nog een man uit dit nest gekoppeld met een zwarte vrouw..

Nu geduldig wachten op de eerste jongen..


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.