Hobbyfokker van kleurmuizen en dwerghamsters

De russische dwerghamster, sociaal of solitair?

Gepubliceerd op 26 september 2018 om 07:59

Een vraag die vaak gesteld word, kan je russische dwerghamsters wel of niet samen houden? Om te beginnen kan je je afvragen hoe het bij hun wilde soortgenoten zit.. In het wild leven russische dwerghamsters als koppels, dus een vrouw samen met een man. Vanzelfsprekend zullen er zo nu en dan jongen geboren worden en heb je dus een familie groep. Na ongeveer drie weken zal de moeder de jongen weg jagen, die vervolgens als groepje verder opgroeien. Zodra ze geslachtsrijp worden zullen ze de groep verlaten, op zoek naar een eigen partner en territorium en beginnen we weer opnieuw.

Hieruit blijkt dus wel zeker dat russen sociaal zijn, gewoon een vaststaand feit. Even terug naar onze huisdieren.. De meeste mensen die hamsters als huisdier houden zitten natuurlijk niet te wachten op jongen. Twee vrouwen samen gaat vrijwel gegarandeerd fout en dan ook goed fout, binnen één nacht kan het zelfs voor een van beide fataal worden. Twee mannen gaat veel vaker goed, maar ook hier zijn geen garanties. Hoewel het een stuk minder heftig zal zijn als bij de vrouwen is het toch verstandig om ze gewoon alleen te houden. In geval van huisdieren raad ik dan ook altijd aan om gewoon één hamster te nemen.

Dan heb je ook nog de mensen die wel een nestje willen fokken.. Meestal word de vrouw bij de man gezet als ze beide in goede conditie zijn en de juiste leeftijd hebben. De man kan je er dan twee weken bij laten en vervolgens weer apart zetten, op die manier krijg je één nestje. Soms word de man er ook gewoon bij gelaten. In dat geval heb je kans dat de vrouw opnieuw gedekt gaat worden, dit kan al direct na de geboorte van het eerste nest maar er kan ook een tijd tussen zitten. Veel fokkers houden hun fokdieren als koppel. Dieren kunnen al jong gekoppeld worden en zodra de vrouw eraan toe is zal er een nest volgen, over het algemeen zal de vrouw bij haar eerste nest drie maanden of nog ouder zijn. De vrouw bepaald ook wanneer ze toe is aan een volgend nest. Nadeel is dat je niet precies weet wanneer je jongen kan verwachten, maar verder regelen ze alles prima zelf. In uitzonderlijke gevallen zal een vrouw zich te vaak of te snel na een vorig nest laten dekken, als je merkt dat een vrouw in conditie achteruit gaat dan is het beter om het koppel uit elkaar te halen..

Zelf hou ik mijn fokdieren al bijna 20 jaar als permanente koppels en heb ik slechts enkele dieren mee gemaakt die uit elkaar gehaald moesten worden. Over het algemeen helpt de man mee met de jongen, hij sleept verdwaalde jongen terug het nest in en de jongen liggen lekker warm als mama even weg is. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.