Hobbyfokker van kleurmuizen en dwerghamsters

Roborovski dwerghamsters groep

Gepubliceerd op 28 september 2018 om 12:55

Kunnen robos wel of niet als groep gehouden worden?

Wegens een algemeen gebrek aan informatie en tegenstrijdige ervaringen van anderen ben ik in de praktijk gaan kijken of je roborovski dwerghamsters als groep kan houden..

De originele groep bestond uit 12 roborovski's van beide geslachten en diverse leeftijden, er waren slechts twee mannen die begonnen te vechten. De dominante man heb ik uit de groep gehaald en na een paar dagen opnieuw geprobeerd te koppelen, dit ging helaas niet zoals gewenst en daarna bleef hij uit de groep.

Inmiddels zijn we weer een paar weken verder met het roborovski groeps project. De 11 roborovski's hebben een dag of 10 in de groep gezeten en nog steeds een heerlijke groep zonder geruzie.. Zondag was Exoknaag en heb ik wat nieuwe robos gekocht, dus op zondag avond ben ik koppels wezen maken. Hiervoor heb ik dus wat hamsters uit de groep gehaald. Er bleven 6 hamsters over en ik had nog een exo robo die ik erbij gezet heb. Nu dus een groep van 7 roborovski dwerghamsters. Zowel bij de koppels als de groep geen enkel probleem gehad tijdens of na het koppelen. Ook de dominante man die eerst apart zat heeft inmiddels een partner gekregen en dit ging prima.

Voorlopige conclusie:

De roborovski is een sociale hamster, waarbij het koppelen eigenlijk ongeacht het geslacht van de dieren zeer makkelijk gaat. Zowel twee van hetzelfde geslacht, twee van verschillend geslacht, gemengde groep als een grotere damesgroep gaan prima. Een groep van enkel mannen heb ik nog niet kunnen proberen. Wel komt het voor dat sommige robos gewoon echt niet klikken, deze kan je dan het best uit elkaar halen en koppelen met andere roborovski hamsters. Opnieuw koppelen van dezelfde hamsters die eerder niet bij elkaar konden is tot nu toe niet succesvol geweest, dit heb ik slechts één keer geprobeerd dus kan ook toeval zijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.