Hobbyfokker van kleurmuizen en dwerghamsters

Roborovski groep

Gepubliceerd op 24 december 2018 om 15:45

Ondanks dat het bekend is dat roborovski dwerghamsters sociale hamsters zijn, is er vrijwel niets bekend over het houden van groepen in gevangenschap.. Zelf heb ik inmiddels al verschillende combinaties geprobeerd en op enkele uitzonderingen na leven ze als hechte groepen. Man + man = geen probleem, vrouw + vrouw = geen probleem.

Ook groepen van 3 tot zelfs (mijn huidige groep) van 24, gaat op een enkeling na goed. Nieuwe dieren aan elkaar koppelen, ongeacht leeftijd en geslacht gaat eigenlijk altijd goed. In de groepen zet ik de nieuwe dieren gewoon in de bestaande groep zonder speciale maatregelen zoals hok schoonmaken etc, hetzelfde geld voor het maken van koppels.

Tot nu toe heb ik drie gevallen gehad waarbij het leven in de groep uiteindelijk toch niet helemaal vlekkeloos verliep.. De eerste keer was in een groep van 13 waarbij twee mannen elkaar steeds opzochten om te vechten, waarbij de rest van de groep zich daar buiten hield. Beide mannen probleemloos kunnen koppelen aan een andere hamster. De tweede keer was het in een groep van 18, waarbij één vrouw het "pispaaltje" van de groep was. Deze heb ik uiteindelijk bij jonge hamsters gezet die net van de ouders weg mochten en in deze groep nooit problemen gehad. In mijn huidige groep van 24 dieren was er ook een vrouw met twee bijtplekjes op de kont, maar deze waren klein en inmiddels was er niets meer aan de hand. Misschien een overname van de dominante plek in de groep? Wie zal het zeggen.. Inmiddels is het niet meer te zien welke vrouw het was.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.