Hobbyfokker van kleurmuizen en dwerghamsters

Fokken..

Wat is er nou leuker dan zelf een nestje kleine hamstertjes of muisjes te zien opgroeien?
Ja, elk nestje opnieuw kan ik weer intens genieten! Toch is fokken niet altijd leuk, dus is het verstandig om eerst over een paar punten na te denken..

Nieuw: Er zijn nieuwe wetten met betrekking tot fokken en bedrijfsmatigheid. Heel in het kort: een fokker moet een bewijs van vakbekwaamheid hebben om te mogen fokken en verkopen. Gelukkig is er een uitzondering voor mensen die fokken voor tentoonstellingen.. meer info!

1: Heb je voldoende tijd, ruimte en geld voor een nestje?
Op zich vallen tijd en geld erg mee, tenzij er complicaties zijn waardoor je dierenarts kosten moet maken. Ruimte is vooral nodig om de fokdieren goed te kunnen huisvesten en ook de jongen zullen ergens moeten verblijven tot ze naar een nieuwe eigenaar gaan..

2: Beschik je over de minimale basis kennis om te kunnen fokken?
Dit gaat zowel om de kennis om de volwassen dieren goed te kunnen houden, bijvoorbeeld zijn het sociale dieren en wat voor hok is het beste.. Als over kennis met betrekking tot het fokken zelf, bijvoorbeeld wanneer kunnen de jongen bij de ouders weg en wanneer moeten ze op geslacht gescheiden worden etc..

3: Zijn jouw dieren fokgeschikt?
Wat weet je over de achtergrond van jouw dieren? Fokgeschikte dieren komen van fokkers die weten waar ze mee bezig zijn en je meer kunnen vertellen over de achtergrond van jouw dieren. Zeker als beginnend fokker is het belangrijk om te beginnen met dieren waarbij er geen vervelende problemen voorkomen in de lijn. Naast de achtergrond kijk je natuurlijk ook naar de leeftijd van de ouder dieren, zijn ze niet te oud of te jong en zijn ze fit genoeg om een nest jongen groot te brengen.

4: Kan je alle jongen kwijt?
Zeker als beginnend fokker kan het soms moeilijk zijn om jonge dieren te verkopen.. Bij de kleurmuizen blijf je vrijwel zeker met een heel groot deel van de jonge mannen zitten, deze stinken en soms kan het moeilijk zijn om ze als groep samen te houden. Verder is er maar heel weinig vraag naar roborovski en chinese dwerghamsters en bij de russische dwerghamster is er juist weer een enorm aanbod.. Nadeel van dwerghamsters is dat je deze (uitgezonderd campbelli en roborovski hamsters) weer niet in groepen kan samen houden, dus dan heb je uiteindelijk wel meerdere hokken nodig voor de overgebleven jongen. De uiteindelijke oplossing is om “overgebleven” dieren weg te doen als voer voor bijvoorbeeld slangen of roofvogels..

5: Kan je omgaan met tegenslag?
Helaas brengt fokken soms ook risico's met zich mee.. Soms kan een onervaren moeder jongen gaan opeten. Het komt wel eens voor dat een moeder niet genoeg melk geeft. Ook kan de bevalling niet goed gaan waardoor je zowel de jongen als de moeder verliest. Verder kan het gebeuren dat er één of meer "achterblijvers" in een nest zitten. Dit zijn jongen die duidelijk kleiner zijn als de rest van het nest, vaak gaan deze vanzelf dood en anders zullen het over het algemeen zwakkere dieren blijven.. Als je fokt met goede dieren komt het zeker niet vaak voor, maar het risico dat het niet loopt zoals gepland kan je helaas nooit 100% uitsluiten..

Vijf keer met “Ja” kunnen antwoorden?
Gefeliciteerd, je kan nu serieus gaan nadenken over het eerste nest!

Stap 1
De plannen voor een nestje zijn gemaakt.. Nu word het tijd om eens goed in te lezen over het fokken. Hoeveel hokken heb je nodig? Hoeveel jongen kan je verwachten? Wanneer gaan ze bij de ouders weg en waar laat je ze?

Stap 2
De ouders.. Het spreekt voor zich dat de ouders fokgeschikt moeten zijn, maar heb je verder nog een doel? Wil je bijvoorbeeld een leuk gemengd nestje met meerdere kleuren of zou je uiteindelijk mee willen doen met een knaagdier keuring? Het is in elk geval aan te raden om je eerste nestje te fokken met dieren afkomstig van een hobbyfokker. Geef duidelijk aan dat je graag wil fokken en wees niet bang om advies te vragen. Iemand die echt fokt omdat het een passie is zal met liefde alle vragen beantwoorden..

Stap 3
Het koppelen.. Afhankelijk van jouw diersoort zijn er diverse fok methodes:

Dwerghamsters.. Ik koppel ze al jong en laat de vader ook bij de jongen zitten, tenzij de vrouw zich te vaak laat dekken. Dit is de meest simpele manier, echter weet je niet precies wanneer er jongen zullen komen en of er meteen een nest volgt. Als je geen tweede nest wil dan kan je de vader al weghalen als je merkt dat de vrouw drachtig is.
Ook zijn er fokkers die volwassen dieren koppelen, de koppeling is wat moeilijker en vooral bij chinezen levert het vaak heftige gevechten op.. Bij de volwassen chinese dwerghamster is het dan ook gebruikelijk dat de man alleen bij de vrouw gezet word als ze willig is en dan meteen na de dekking weer word weg gehaald, anders heb je kans dat de man het niet overleeft. Roborovski dwerghamsters zijn hierop een duidelijke uitzondering, ongeacht de leeftijd gaat koppelen in mijn ervaringg altijd probleemloos.

Kleurmuizen.. Muizenmoeders zorgen gezamenlijk voor de jongen, om deze rede laat ik meerdere vrouwen tegelijk dekken. Het meest gangbaar is een hok met twee of meer vrouwen en daarbij een man, zodra de vrouwen zichtbaar drachtig zijn worden of de drachtige vrouwen apart gezet of word de man uit het hok gehaald. 

Stap 4
Jongen.. Het eerste nest is een feit, je hoort gepiep in het hok en de vrouw is opeens weer een stuk slanker geworden. Gefeliciteerd! Afhankelijk van de ouders zou je al kunnen kijken, als je twijfelt of de ouders het zullen accepteren dan kan je het best een weekje rust geven. Vanaf de eerste dag is het verschil tussen rode en zwarte oogjes al te zien, binnen enkele dagen zie je bij de donkere kleuren al pigment door de huid heen. Met een week begint de vacht echt goed door te komen. Rond dag 8 kan je het verschil tussen mannen en vrouwen heel duidelijk zien, bij vrouwen zie je nu nog kale ronde plekjes waar de tepels zitten, vanaf dag 10 is het dons ook door en lijkt alles weer op elkaar. Met twee weken gaan de oogjes open, de dwerghamsters zullen nu al af en toe even buiten het nest gaan en langzaam hun eerste hapjes nemen. Jonge muisjes zijn iets langzamer en blijven vaak nog wat langer in het nest. Ongeveer 3 weken oud, de jonge russen en robos gaan al weg bij de ouders.. Ze kunnen nog samen blijven, maar vanaf 5 weken word het tijd om ze op geslacht te scheiden. De chineesjes en muisjes blijven tot 4 of 5 weken bij de ouders, de muisjes worden dan direct op geslacht gescheiden.

Stap 5
Op eigen pootjes.. Het is zo ver, je heb een nestje met kleine hulpeloze roze wezentjes zien uitgroeien tot mooie hamsters/muizen. Je kan nu zelf nog een aantal jongen aanhouden als huisdier of om verder mee te fokken en de rest mag verhuizen.. Voor de russen hou ik een leeftijd van 4 weken aan en de robos, chineesjes en muizen mogen vanaf een leeftijd van 5 weken verhuizen..

Tot slot..

Heb je toch nog vragen of misschien wil je advies of zelfs gewoon even gezellig praten over het fokken.. Voeg mij gerust toe op facebook en/of meld je aan bij mijn facebook groep: Kleurmuizen en Dwerghamsters, Liefhebbers en fokkers van NL en BE.