Hobbyfokker van kleurmuizen en dwerghamsters

Kleurmuizen..

De kleurmuis is het zoogdier met de meeste kleur en vacht mutaties. Van de bekende albino tot zwart lakenvelder. Met normale vacht, maar ook bijvoorbeeld kaal of langhaar. Muizen zijn leuke actieve en sociale dieren, wat dat betreft zijn het erg leuke huisdieren. Nadeel van muizen is toch dat ze helaas vrij snel wat mankeren. Het zijn van nature prooidieren die erop gemaakt zijn om zo snel mogelijk voort te planten, ze zijn simpelweg niet gebouwd voor een heel lang leven. Hieronder even een overzichtje van de kleurmuizen die ik fok..

Wit RO (cc), ook wel bekend als albino.

Wit DO (Aya cece), wit donkeroog kan genetisch vele verschillende vormen hebben. Bijvoorbeeld rood met het extreme verdunnings gen.

Rood (Aya), rood is een dominant gen met een lethale factor, hierdoor is deze vorm van rood altijd heterozygoot. Wel bestaat er ook een recessieve vorm van rood..

Oranje (Aya pp), als je rood combineert met rode ogen krijg je een oranje muis.

Zwart tan (atat), dit gen zorgt voor een eenkleurige muis met een prachtige roodbruine buik.

Chocolade tan (atat bb), in combinatie met bruin krijg je een donker bruine muis met tan buik.

Duifgrijs tan (atat pp), in combinatie met het rode ogen gen krijg je een duifgrijze muis met tan buik.

Champagne tan (atat bb pp), combineer je tan zowel met bruin als met rode ogen dan krijg je een champagne kleurige muis met rode buik.

Blauw zilvervos (atat cchcch dd). Tan zorgt dus voor een mooie rode buik, nou is er ook een gen wat rood pigment verdunt tot wit, namelijk chinchilla. Combineer je deze twee genen dan krijg je dus zilvervos, in ons geval een blauwe zilvervos.

Europees schildpad (Mobrmobr). Dit is een dominant en geslachtsgebonden gen wat ook nog eens een lethale factor heeft. Omdat dit gen zich bevind op het x-chromosoom zijn schildpad mannen niet levensvatbaar, dus van deze tekening zijn er enkel vrouwen. Het gen zorgt voor een lichte aftekening en kan op elke kleur gefokt worden, wel is het het mooist op rode en lichte kleuren. Op agouti en donkere kleuren zal de tekening naarmate de muis ouder word steeds verder vervagen.

Amerikaans schildpad (avya). Dit gen is in tegenstelling tot de Europees schildpad niet lethaal en ook niet geslachts gebonden. Wel zijn het altijd donkere aftekeningen op een rode ondergrond.

Zwart Hereford (aa ?). Dit gen is nog niet beschreven, dus kan er verder maar weinig over vertellen.. De muizen hebben een witte ruit over hun kop, de ogen behoren in het witte veld te liggen en de oren erbuiten. De bovenste punt eindigt precies tussen de oren. Verder hebben ze witte voetjes en ook de staart is gedeeltelijk wit. Tot slot hebben ze op hun buik een kleine witte vlek met een smalle uitloper hieraan.

Rood Hereford (ayay ?). Dit gen is nog niet beschreven, dus kan er verder maar weinig over vertellen.. De muizen hebben een witte ruit over hun kop, de ogen behoren in het witte veld te liggen en de oren erbuiten. De bovenste punt eindigt precies tussen de oren. Verder hebben ze witte voetjes en ook de staart is gedeeltelijk wit. Tot slot hebben ze op hun buik een kleine witte vlek met een smalle uitloper hieraan.

Ongelijkmatig getekend (ss). Dit zijn bonte muizen, het ideaal is als ze kleine ronde vlekjes hebben netjes verdeeld over het lichaam.

Satijn (sasa), dit gen veranderd de haarstructuur op zo'n manier dat de muis een prachtige glans krijgt. Dit is het mooist op de lichtere kleuren.