Hobbyfokker van kleurmuizen en dwerghamsters

Roborovski dwerghamsters..

De roborovski dwerghamster is de kleinste dwerghamster die gehouden word. In tegenstelling tot de russische dwerghamster is deze soort watervlug en zijn ze dus meer geschikt als kijkhamster. In het wild leeft deze soort in groepjes en zijn ze erg sociaal, in gevangenschap zijn de ervaringen soms tegenstrijdig. Veel mensen houden ze dus bij voorkeur apart, omdat het fout zou kunnen gaan.. Zelf heb ik mijn fokdieren als permanente koppels samen zitten. Daarnaast zitten jongen die al weg mogen van de ouders, volwassen hamsters die ik niet als fokdieren gebruik en enkele oudere dieren die uit de fok zijn gehaald allemaal samen. Jongen die net bij de ouders weg gaan zet ik direct in een bestaande groep, ook volwassen dieren kan ik direct aan de groep toevoegen. Tot nu toe worden alle dieren probleemloos in de groep opgenomen en is er binnen een paar minuten al niet meer aan gedrag te zien welke hamster nieuw binnen de groep is! Zo heb ik op dit moment een groep van 24 roborovski dwerghamsters die probleemloos samen leven. 

 

Saskia's Robos
Een website met veel algemene informatie over roborovski dwerghamsters, maar ook over mijn eigen robos!

Roborovski Dwerghamsters
Facebook groep voor alle liefhebbers van de roborovski dwerghamster!

Wildkleur, dit is de kleur die de hamster heeft als er geen kleur mutaties tot uiting komen. 

Cinnamon (cc), een recessieve kleur waarbij de hamster wat lichter van kleur is als een normale wildkleur en donker robijn rode ogen heeft. Als ze jong zijn dan zijn de ogen nog duidelijk rood, naarmate ze ouder worden zullen de ogen tot bijna zwart kleuren..

White face (hh) of (Wfwf). Er zijn twee verschillende genen die voor white face zorgen, de eerste is recessief en de tweede is doninant.

Bont (Dsds) of (ss), ook bij de Bonte robos is er een recessieve variant en een dominante variant.

Cinnamon bont (cc Dsds) of (cc ss), cinnamon in combinatie met bont. In tegenstelling tot de andere cinnamon kleuren blijven bij deze diertjes de ogen wel zichtbaar rood.

Snowbear (Dsds ss), als je één gen voor dominant bont combineerd met twee genen voor recessief bont krijg je "snowbear". Een witte hamster met alleen een vlekje op zijn hoofd.

Wit (Wfwf hh) of(DsDs ss), ook wit is eigenlijk weer een combinatie van verschillende genen. Er is wit op basis van dominant en recessief white face, maar ook de combinatie van dubbel dominant bont en recessief bont geeft witte hamsters.

Blauw bont (aa Dsds) of (aa ss), er is wat discussie gaande of dit wel echt blauw is en geen umbrous factor.. Na veel gelezen en gegoogeld te hebben ga ik zelf voor eenkleur, genetisch aa wat bij andere hamsters zwart is. Nou is de wildkleur robo een stuk lichter als wildkleur bij andere soorten, wat verklaard dat een aa robo er blauw uit ziet. Deze conclusie heb ik gebaseerd op een foto van twee blauwe robos, waarop te zien is dat ze geen wildkleur tekening meer hebben, de wenkbrouwvlekjes ontbreken en ook hebben ze geen geheel witte buik. Umbrous verdonkert de kleur enkel, maar zou geen aftekening verbergen. Verder waren de "blauwe" roborovski dwerghamsters altijd bont, er word geschreven dat dat komt omdat eenkleurig blauwe robos blijkbaar veel gezondheidsproblemen hebben en hoe meer wit hoe sterker ze zijn.. Inmiddels zijn er ook enkele eenkleurige blauwe robos die er wel gezond uitzien, helaas heb ik het gen zelf nog niet dus ik moet afgaan op de enkele foto's die ik kan vinden..
Word vervolgt..

Omdat ik graag met eigen foto's van eigen hamsters werk, zijn er nog een paar kleuren waarbij de foto ontbreekt. Aangezien ik pas sinds april 2018 ben begonnen met het houden en fokken van roborovski dwerghamsters heb ik ook niet alle kleuren al in bezit. Met een beetje geluk krijg ik in april 2019 mijn eerste umbrous robos..