Hobbyfokker van kleurmuizen en dwerghamsters

Roborovski dwerghamsters..

De roborovski dwerghamster is de kleinste dwerghamster die gehouden word. In tegenstelling tot de russische dwerghamster is deze soort watervlug en zijn ze dus meer geschikt als kijkhamster. In het wild leeft deze soort in groepjes en zijn ze erg sociaal, in gevangenschap zijn de ervaringen soms tegenstrijdig. Veel mensen houden ze dus bij voorkeur apart, omdat het fout zou kunnen gaan.. Zelf ben ik begonnen met enkele koppels om te fokken en sinds kort heb ik ook een grote groep samen zitten. De eerste indruk is dat ze elkaar zeer zeker waarderen, helaas was er één hamster bij die te dominant was en dus uit de groep gehaald moest worden, de overige 11 leven als sociale hechte groep samen. 

Wildkleur, dit is de kleur die de hamster heeft als er geen kleur mutaties tot uiting komen. 

Cinnamon (cc), een recessieve kleur waarbij de hamster wat lichter van kleur is als een normale wildkleur en donker robijn rode ogen heeft. Als ze jong zijn dan zijn de ogen nog duidelijk rood, naarmate ze ouder worden zullen de ogen tot bijna zwart kleuren..

White face (hh) of (Wfwf). Er zijn twee verschillende genen die voor white face zorgen, de eerste is recessief en de tweede is doninant.

Cinnamon white face (cc hh) of (cc Wfwf). Cinnamon gecombineerd met white face.

Gevlekt (Dsds) of (ss), ook bij de gevlekte robos is er een recessieve variant en een dominante variant.

Cinnamon gevlekt (cc Dsds) of (cc ss), cinnamon in combinatie met gevlekt. In tegenstelling tot de andere cinnamon kleuren blijven bij deze diertjes de ogen wel zichtbaar rood.

Snowbear (Dsds ss), als je één gen voor dominant gevlekt combineerd met twee gene voor recessief gevlekt krijg je "snowbear". Een witte hamster met alleen een vlekje op zijn hoofd.

Wit (Wfwf hh) of(DsDs ss), ook wit is eigenlijk weer een combinatie van verschillende genen. Er is wit op basis van dominant en recessief white face, maar ook de combinatie van dubbel dominant gevlekt en recessief gevlekt geeft witte hamsters.

Blauw gevlekt (uu Dsds) of (uu ss), er is wat discussie gaande of dit wel echt blauw is en geen umbrous factor.. Na veel gelezen en gegoogeld te hebben ga ik zelf voor umbrous, tenslotte is blauw een verdunningsfactor en umbrous maakt de kleur juist donkerder. Wat ik op foto's zie is een donkdere kleur als gewoon wildkleur. Verder zijn de "blauwe" roborovski dwerghamsters altijd gevlekt, er word geschreven dat dat komt omdat eenkleurig blauwe robos blijkbaar veel gezondheidsproblemen hebben en hoe meer wit hoe sterker ze zijn.. Al met al zijn ze nog steeds heel erg zeldzaam en ook de informatie erover is nog heel erg schaars.
Word vervolgt..

Platinum (Wfwf Hh), ook weer een combinatie van genen. Het blijkt dat als dieren dominant white face zijn en ook nog één gen voor recessief white face dragen ze wat lichter van kleur zijn. Als ze jong zijn nauwelijks zichtbaar, naarmate ze ouder worden zullen ze steeds lichter kleuren tot ze uiteindelijk wit zijn.

Omdat ik graag met eigen foto's van eigen hamsters werk, zijn er nog een paar kleuren waarbij de foto ontbreekt. Aangezien ik pas sinds april 2018 ben begonnen met het houden en fokken van roborovski dwerghamsters heb ik ook niet alle kleuren al in bezit. Met een beetje geluk vind ik op de komende Exoknaag een deel van de ontbrekende kleuren..

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.